CIASTO SZPINAKOWE BEZ JAJEK

CIASTO SZPINAKOWE BEZ JAJEK

SKŁADNIKI:

  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 0,5 szklanki miodu
  • laska wanilii
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 szklanka rozdrobnionego mrożonego szpinaku
  • 1/2 szklanki mleka owsianego

PRZYGOTOWANIE:

Szpinak należy uprzednio rozmrozić, odsączyć z wody na sitku (lecz nie przesadnie). Zmieszać suche składniki, dolać płynne oraz rozdrobniony szpinak – zamieszać całość. Wylać do przygotowanej tortownicy o wymiarach ok. 18-20 cm. Na dno można wyłożyć pergamin. Pieczemy około 40 minut w 180°.  Pierwsze 10 minut można piec z termoobiegiem. Kolejne 30 min – bez termoobiegu (grzałka góra i dół). Po tym czasie drewnianym patyczkiem sprawdzamy czy ciasto jest suche (nie może oblepiać patyczka).

Smacznie i zdrowo! Polecam!

Jeśli chcesz być na bieżąco z nowymi artykułami zapisz się do newslettera:

Także przyrządzasz smaczne i zdrowe potrawy i chcesz pochwalić się nimi na stronie Fitmama24.pl? Kliknij i prześlij przepis wraz ze zdjęciem.

ciasto-szpinakowe

 

  • Zrobię na święta! Na 100 % 🙂 Bo jak nie teraz to kiedy? Idealne, wiosenne ciasto 🙂