CIASTO MARCHEWKOWE

SKŁADNIKI (CIASTO):

  • 2 jajka
  • 200 g ksylitolu (zdrowsza wersja) lub 200 g cukru
  • 150 ml oleju rzepakowego
  • 3 drobno startej marchewki
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 200 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli

SKŁADNIKI (POLEWA):

  • 125 g serka homogenizowanego – waniliowy
  • 50 g masła (miękkiego)
  • 100 g pudru z ksylitolu (zdrowsza wersja) lub cukru pudru

PRZYGOTOWANIE

Jajka ubić do podwojenia objętości. Dodać cukier i nadal ubijać aż masa będzie puszysta i gładka. Miksując na wysokich obrotach, dolewać cieniutkim strumieniem olej.
Do masy dodać marchewkę, wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać. Piekarnik nagrzać do temperatury 150 stopni C.
Do oddzielnej miseczki wsypać mąkę, dodać proszek do pieczenia, cynamon i sól. Całość wymieszać. Przesypać do miski z masą marchewkową i delikatnie połączyć wszystkie składniki.
Ciasto wyłożyć do formy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 1 godzinę. Sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest już suche.

MASA WANILIOWA

Wymieszać serek waniliowy razem z masłem i ksylitolem/cukrem. Włożyć do lodówki na kilkanaście minut.
Ostudzone ciasto przeciąć na połowę. Jedną część posmarować na górze połową masy waniliowej. Przykryć drugą częścią ciasta i rozsmarować resztę polewy. Smacznego!