CIASTO CYTRYNOWE

Orzeźwiający, cytrynowy przekładaniec – cytrynowa śmietanka, kwaskowa masa budyniowa a wszystko na lekkim biszkopcie nasączonym cytrynowym ponczem. Brzmi jak cytrynowy raj? Taki też jest ten deser! Zaczynamy?

SKŁADNIKI:

CIASTO:

jajka – 3 szt
mąka pszenna – 60 g
mąka ziemniaczana – 60 g
ksylitol – 150 g
proszek do pieczenia – 0,5 łyżeczki
woda – 1 łyżka

PONCZ:

woda – ok. 150 ml
sok z cytryny – 2 łyżki
ksylitol – 3 łyżeczki

MASA BUDYNIOWA:

budyń śmietankowy – 2 opakowania
sok z cytryny – 125 ml
ksylitol – 1 szklanka
masło – 100 g

PIANKA:

galaretka cytrynowa – 1 opakowanie
śmietana 36% – 500 ml
ksylitol przetarty na puder – 2 łyżki

LUKIER :

sok z cytryny – 4 łyżki
ksylitol przetarty na puder – 3 łyżki

DODATKOWO:

herbatniki – ok. 20 szt

PRZYGOTOWANIE:

Ciasto: Żółtka oddziel od białek. Utrzyj żółtka z cukrem. W garnku przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Dodaj do masy jajecznej i mieszaj całość. W metalowej miseczce ze szczyptą soli ubij na sztywno białka. Połączy całość z utartymi żółtkami ( mieszaj bardzo delikatnie!). Na koniec rozcieńcz masę jedną łyżką wody i znów ostrożnie miksuj masę (na najniższych obrotach).

Formę (średnia blaszka) dokładnie wysmaruj margaryną i posyp bułką tartą lub mąką. Wlej ciasto i piecz 20 minut w temperaturze 180 st. C. Odstaw do wystygnięcia. Nie wyciągaj z blaszki!

Masa budyniowa: Gotuj sok z cytryny wraz z 1 szklanką wody i ksylitolem. Wyrób proszek budyniowy w 1/2 szklanki z wodą. Wlej rozrobiony budyń do gotującej się wody i mieszaj zamaszyście . Gotuj aż masa zgęstnieje (uważaj aby nie powstały gródki).

Miękkie masło ucieraj na puszystą masę. Dodaj ostudzony budyń. Dokładnie mieszaj. Odstaw na bok.

Poncz do nasączenia ciasta : Wodę połącz z sokiem z cytryny i ksylitolem. Nasącz biszkopt ponczem. Teraz wylej warstwę budyniową. Masę wygładź i włóż do lodówki.

Pianka cytrynowa: Galaretkę rozpuść w 1 szklance gorącej wody i zostaw do ostygnięcia. Śmietanę ubij na sztywno a pod koniec dodaj cukier puder z ksylitolu. Nieustannie miksując dodawaj stopniowo galaretkę. Wylej całość na masę budyniową. Na górze cista ułóż herbatniki – tak by ściśle przylegały do siebie i stworzyły jednolitą warstwę.

Lukier: Sok z cytryny rozetrzyj z cukrem puder (z ksylitolu) na gładką masę. Dokładnie nasmaruj herbatniki. Odstaw ciasto na noc, tak aby wszystkie składniki połączyły się. Smacznego!