CHLEBEK RAZOWY

CHLEBEK RAZOWY

Przepisy dla dzieci

Składniki:

230 g mąki razowej
170 g płatków owsianych
po 2 łyżki siemienia lnianego i płatków/otrębów owsianych – do posypania
1 łyżeczka sody,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/2 łyżeczki soli, 1 jajko,
120 g jogurtu naturalnego,
250 ml mleka 2% (lub trochę więcej-dopełnić do 480 ml według przepisu)

Przygotowanie:
Połączyć suche składniki. Osobno rozbełtać jajko z jogurtem naturalnym i dopełnić mlekiem do 480ml płynnej masy. Wlać mokre składniki do suchych i połączyć. Posypać siemieniem lnianym i płatkami lub otrębami owsianymi. Przykryć folią aluminiową i piec 30min w 180 stopniach (w formie posmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną). Po tym czasie wyjąć folię i piec jeszcze 20 min. Przed zjedzeniem przestudzić!

WAŻNE! Chlebek podajemy dzieciom, które dobrze gryzą i żują. Jeśli twój maluch w dalszym ciągu ma z tym problemy, wstrzymaj się z podaniem chlebka do 14 miesiąca życia.

Jeśli chcesz być na bieżąco z nowymi artykułami zapisz się do newslettera:

Także przyrządzasz smaczne i zdrowe potrawy i chcesz pochwalić się nimi na stronie Fitmama24.pl? Kliknij i prześlij przepis wraz ze zdjęciem.


Przepisy dla dzieci tworzy dla nas dietetyk Kamila Bihun z efektcentrum.plLOGO efekt