CHLEBEK BEZ ZAKWASU I DROŻDŻY

Niezwykle prosty i pyszny chlebek, który zrobisz bez konieczności posiadania zakwasu czy drożdży. Uwielbiam takie chlebki, ponieważ traktuje je jako tzw. „ratunkowe”, kiedy w domu zabraknie pieczywa 🙂

SKŁADNIKI:

1 szkl. mąki: pszennej/ żytnio-razowej/ jaglanej – do wyboru
5 szt żółtek
5 szt białek
3 łyżki zmielonego siemienia lnianego
5 łyzek nasion: pestek dyni/ słonecznika/ sezamu – według upodobania
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli

PRZYGOTOWANIE:

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni – grzałki góra i dół (termoobieg). Zalej siemię lniane gorącą, przegotowaną wodą. Najlepiej wsypywać siemie lniane stopniowo do wody, cały czas mieszając aby nie powstały gródki. Weź miseczkę i wsyp do niej mąkę. Teraz pora na żółtka, ulubione nasiona i kleik z siemienia lnianego. Całość dobrze wymieszaj.
Ubij mikserem białka na sztywno, następnie dodaj proszek do pieczenia. Dodaj białko do powstałej masy i delikatnie wymieszaj całość łyżką. Przelej masę do silikonowej formy.

Ciasto na wierzchu możemy przyozdobić nasionami lub pestkami dyni
Pieczemy w piekarniku 50 minut