CHLEBEK BANANOWY

CHLEBEK BANANOWY

SKŁADNIKI:

  • 4 dojrzałe banany (rozgniecione)
  • 1/3 kostki roztopionego masła
  • 2 łyżki miodu (opcjonalnie, ponieważ banany są słodkie)
  • 1 jajko
  • 1 laska wanilii
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej

PRZYGOTOWANIE:

W rondelku rozpuszczamy masło. Wlewamy masło do miski i wrzucamy kawałki bananów. Ubijaczką do ziemniaków robimy papkę z bananów i masła. Teraz wsypujemy mąkę, wbijamy jajo, ziarna z laski wanilii, dosładzamy miodem, dodajemy szczyptę soli i łyżeczkę sody. Mieszamy dokładnie lub miksujemy.

Pieczemy przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 170°C, w formie ok wymiarach 10 x 20 cm

Ciasto może być w środku wilgotne. Nie przejmujcie się bo to normalne.

Smacznego!

Jeśli chcesz być na bieżąco z nowymi artykułami zapisz się do newslettera:

[wysija_form id=”1″]

Także przyrządzasz smaczne i zdrowe potrawy i chcesz pochwalić się nimi na stronie Fitmama24.pl? Kliknij i prześlij przepis wraz ze zdjęciem.