BUDYŃ JAGLANY

BUDYŃ JAGLANY

SKŁADNIKI:

szklanka kaszy jaglanej
2 średnie jabłka
mleko (opcjonalnie)
kakao naturalne
cynamon
imbir
sól
miód / syrop klonowy

PRZYGOTOWANIE:

Kaszę jaglaną płuczemy kilkakrotnie aby pozbyć się gorzkawego smaku. W garnku gotujemy 2 szklanki lekko osolonej wody. Wsypujemy kaszę i gotujemy do miękkości. Gotującą się kaszę mieszamy cały czas, ponieważ szybko gęstnieje i może się przypalić. Jeśli masa stanie się zbyt gęsta można dolać trochę mleka lub wody. Pod koniec gotowania dosypujemy kakao oraz słodzimy lekko miodem lub syropem klonowym. Całość blendujemy na gładką masę.

W tym samym czasie przygotowujemy mus jabłkowy. Jabłka kroimy na małe kawałki i dusimy w rondelku. Kiedy jabłka zmiękną doprawiamy je cynamonem i imbirem. Nie dosładzamy musu ponieważ jest wystarczająco słodki dla maluchów.

Wersję bez kakao, imbiru i cynamonu można zacząć podawać dzieciom od 8 miesiąca życia.

Jeśli chcesz być na bieżąco z nowymi artykułami zapisz się do newslettera:

Także przyrządzasz smaczne i zdrowe potrawy i chcesz pochwalić się nimi na stronie Fitmama24.pl? Kliknij i prześlij przepis wraz ze zdjęciem.

budyn-jaglany