AROMATYCZNA ZUPA KALAFIOROWA

AROMATYCZNA ZUPA KALAFIOROWA

Zupa kalafiorowa podana w orientalnym stylu. Pełna smaku i przepysznego aromatu przyprawy garam masala. Pycha!

SKŁADNIKI:

  • 1 duży kalafior,
  • imbir (1 cm)
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki kurkumy,
  • 2 łyżeczki przyprawy garam masala,
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki,
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego,
  • 1/2 łyżeczki ksylitolu,
  • 1 puszka mleczka kokosowego,
  • 1 mały  por,
  • 1 papryka,
  • sól,
  • 800 l wody,
  • olej rzepakowy.

PRZYGOTOWANIE:

Kalafior umyć oraz podzielić na różyczki. Przełożyć do miski i obtoczyć kawałki w przyprawach. Obrać por i pokroić w plastry. Paprykę pokroić w kosteczkę. Na odrobinie oleju rzepakowego zeszklić por wraz papryką. Na sam koniec dodać drobno posiekany czosnek i starty imbir (nie smażymy czosnku za długo gdyż stanie się gorzki). Do garnka wrzucamy kolejno podsmażonego pora z papryką oraz kalafiora w przyprawach. Zalewamy całość wodą. Dodajemy mleko kokosowe oraz przecier pomidorowy. Doprawiamy do smaku solą oraz ksylitolem. Gotujemy aż kalafior zmięknie. Na wierzch zupę można udekorować koperkiem i posypać siemieniem lnianym.

Smacznego!

Jeśli chcesz być na bieżąco z nowymi artykułami zapisz się do newslettera:

Jeśli także gotujesz smaczne i zdrowe potrawy i chcesz pochwalić się nimi na stronie Fitmama24.pl? Kliknij i prześlij przepis wraz ze zdjęciem. 

 

zupa kalafiorowa zupa kalafiorowa